30 november 2018

Op 30 november organiseert het LSA de bijeenkomst Betrokken Buurten tegen eenzaamheid in Utrecht. Met bijdragen van Birgit Oelkers – deskundige op het gebied van communitybuilding en wijkgericht werken en Eric Schoenmakers – onderzoeker en docent Fontys Hogeschool.

Zes buurtinitiatieven krijgen de kans om eenzaamheid aan te pakken door sociale netwerken in de buurt te versterken. Om gericht aan de buurt te bouwen, bijvoorbeeld door betekenisvolle ontmoetingen, buurtwandelingen, nieuwe clubs, creatieve maakplekken, mooie ontmoetingen en bovenal aandacht voor elkaar.

Programma

Verschillende sprekers en ervaringsdeskundigen vertellen over hun visie op verbondenheid en eenzaamheid en hoe je sociale verbanden kan versterken in je buurt.

  • Omgaan met eenzaamheid door Eric Schoenmakers – onderzoeker en docent Fontys Hogeschool: Hoe kun je omgaan met eenzaamheid en hoe kunnen bewonersinitiatieven daarbij helpen. Het begint met praten over eenzaamheid en dat is lastig. Is dit taboe te doorbreken?
  • Eenzaamheid en het communityframe door Birgit Oelkers – deskundige op het gebied van communitybuilding en wijkgericht werken. Op welke manier kijk jij tegen eenzaamheid aan? Stuur je op minder eenzaamheid in je buurt of stuur je op meer gemeenschapskracht? Birgit laat zien dat sterke sociale netwerken essentieel zijn voor veerkrachtige wijken waar minder mensen eenzaam zijn. Lees ook haar blog Eenzaamheid is geen aandoening, maar een gebrek aan gemeenschapszin

Er is ook gelegenheid om andere initiatieven te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. In een Openspace setting delen we ervaringen over de meest prangende vragen.

Praktische informatie

Doelgroep: Bewoners/buurtinitiatieven die met het thema eenzaamheid bezig zijn of aan de slag willen
Waar: Utrecht (precieze locatie volgt)
Tijdstip: vrijdag 30 november van 13:30 tot 16:30
Aanmelden voor 30 november: Klik hier

Meedoen? 

In het project Betrokken Buurten krijgen zes buurtinitiatieven de kans om eenzaamheid aan te pakken en sociale netwerken in de buurt te versterken. Deelnemende initiatieven krijgen twee jaar lang een persoonlijke coach van LSA die ondersteunt bij het opbouwen van verbindingen in de buurt. Die hen advies geeft bij lastige vraagstukken. Zes initiatieven krijgen de kans om hun krachten volop te benutten en eenzaamheid aan te pakken. Deelnemers leren van alle initiatieven, halen kennis op en geven deze praktijkkennis door aan iedereen die zich bezighoudt met eenzaamheidsbestrijding in de buurt.

Meer informatie en aanmelden voor het project >>>

Betrokken Buurten is een project van het LSA samen de Coalitie Erbij en Eric Schoenmakers van de Fontys Hogeschool. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door VSB Fonds, Oranje Fonds en het RCOAK. Lees meer over het project Betrokken Buurten in een samenvatting van het projectplan.

Share Button
Betrokken buurten tegen eenzaamheid