Thuishuizen voor ouderen die behoefte hebben aan uitbreiding van hun sociale contacten worden gekscherend ook wel ‘studentenhuizen voor ouderen’ genoemd. Elke bewoner heeft privé-woonruimte en deelt de keuken met de andere bewoners. Vrijwilligers zijn betrokken en ondersteunen de bewoners bij het samenleven en organiseren ook activiteiten en ondersteuning voor eenzame ouderen in de buurt, het Thuisbezoek.

Thuishuis Woerden

Thuishuis Woerden is in samenwerking tussen woningcorporatie GroenWest,de Stichting Thuishuis Woerden en provincie gerealiseerd. De bewoners zijn ouderen (60+) met een bescheiden inkomen die niet alleen willen wonen. De bewoners delen samen een woonkamer, keuken, eetkamer, hobbykamer en een logeerkamer. Ieder heeft zijn eigen rolstoeltoegankelijk appartement met woonkamer, pantry, slaapkamer en badkamer. Initiatiefnemer Jan Ruyten: “Net zoals studenten samen koken en naar de stad gaan, zo helpen de ouderen elkaar en zorgen samen voor gezelligheid.” Voor GroenWest betekent Thuishuis een mogelijkheid om voor een kwetsbare doelgroep een passende woonvorm te realiseren.

Thuishuis Woerden>>>

Handleiding Thuishuis

In het boek getiteld Laat niemand in eenzaamheid leven doet initiatiefnemer en ontwikkelaar Jan Ruyten uit de doeken hoe je een Thuishuisproject opzet en laat werken. Een mooi hulpmiddel voor andere initiatiefnemers, woningcorporaties en welzijnsorganisaties die een Thuishuis op willen zetten.

In het boek beschrijft Jan Ruyten het ontstaan van het idee van het Thuishuisproject en de realisatie ervan in een vrijwilligersorganisatie met een lokale Stichting Thuishuis. Met praktische praktijkvoorbeelden: van het opzetten van een klankbordgroep tot en met het aanvragen van de anbi-status en het contact met de fiscus. Ook scholing van vrijwilligers, coördinatoren en stichtingsbestuursleden komt aan bod. Het boek bevat een complete handleiding voor de vrijwilligers en de coördinatoren die bij een Thuishuisproject werken. Een speciaal deel is gewijd aan het opzetten van Thuishuisprojecten voor ouderen met een migratieachtergrond of met dementie.

Het boek (€ 30,- incl. B.T.W.) kan worden besteld bij Stichting Thuis in Welzijninfo@thuisinwelzijn.nl

Share Button
Handleiding voor een Thuishuis