24 april 2018

Hebben burgerinitiatieven in de ouderzorg wel een toekomst of is de macht van de reguliere zorgaanbieder te groot en zijn de financieringssystemen zo bepalend dat burgerinitiatieven uiteindelijk het lootje leggen? Deze vragen en meer komen aan bod tijdens het Zorgcoöperatiecongres. Met als doel de bezoeker aan het denken te zetten en aan het einde van de dag huiswaarts te laten keren met veel nieuwe inzichten en inspiratie. Het congres vindt plaats op 24 april van 9:00 tot 17:00 in De Reehorst, Bennekomseweg 24 in Ede.

Burgers doen het zelf

Deelnemers ontvangen gratis het boek Burgers doen het zelf van Ad en Freya Pijnenborg. Burgers doen het zelf! beschrijft hoe de burgers van het dorp Hoogeloon in 2005 een coöperatieve vereniging (Zorgcoöperatie Hoogeloon) oprichtten en zo een zelfredzame gemeenschap ontwikkelden. Inwoners verkenden samen de mogelijkheden m.b.t. wonen, welzijn en zorg. Dit leidde tot een integraal zorgaanbod, uitgevoerd door een team onder leiding van de zorgcoöperatie.

Sprekers

Tijdens dit congres staan vijf sprekers uitgebreid stil bij de burgerinitiatieven in de ouderenzorg en zorgcoöperaties:

Ad Pijnenborg gaat in op het draagvlak van de coöperaties en geeft als voorbeeld de casus Hoogeloon. Prof.dr. Guus van Montfort gaat tijdens zijn lezing in op het toekomstperspectief van de zorgcoöperaties, de verdere emancipatie van de cliënt en het versterken van diens rol en positie. Prof.dr. Arjo Klamer spreekt over de vernieuwingen in de zorg, zoals de zorgcoöperatie, en de ruimte die de participatiesamenleving daarvoor biedt.
Wiro Gruisen, manager Regio-regie van verzekeraar CZ, belicht de relatie tussen de verzekeraar en zorgcoöperaties. Hoe ziet de verzekeraar de zorgcoöperaties in de toekomst?
Machteld Huber gaat tijdens haar lezing in op het vraaggericht zorg verlenen vanuit het nieuwe concept ‘Positieve Gezondheid’. Zij leert u over de werking en ontwikkeling van dit begrip.

Debat

In debatten onder leiding van Sven Turnhout, worden verschillende vragen besproken waar zorgcoöperaties tegenaan lopen; welke rol speelt de zorgaanbieder, wat is de relatie tussen deze burgerinitiatieven en de verzekeraar is en hoe transparant is de financiering eigenlijk?

Meer informatie en aanmelden kan via Zorgcooperatiecongres

 

Share Button
Zorgcooperatiecongres