Samen de wereld.
Dag van de Burgerinitiatieven

Vandaag is het de Dag van de Burgerinitiatieven. Helaas kan deze niet zoals gepland worden gevierd op het We doen het samen! Festival. En tóch vieren we vandaag deze dag, omdat juist in dit soort tijden blijkt hoe belangrijk burgerinitiatieven zijn. 

Nieuwe vormen van ontmoetingen en gemeenschap zien momenteel het daglicht. De creativiteit van buurtbewoners die elkaar helpen en vinden, is inspirerend! In het héle land zijn razendsnel nieuwe activiteiten en initiatieven op poten gezet. Ook de kernpartners van het We doen het samen! Festival zoeken naar mogelijkheden om hun achterban te steunen en waar mogelijk hierin samen op te trekken.

Een verzameling tips, ideeën, inspiratie en praktische adviezen:
 
Stichting DOEN steunt startende initiatieven die nog groeien. Zij kunnen best tegen een stootje, maar worden door de huidige crisis enorm hard geraakt. DOEN is hard bezig om de gevolgen voor haar partners op de korte en lange termijn te inventariseren en te bekijken of ze kunnen helpen deze klap op te vangen. Tegelijkertijd zien ze ook dat veel van hun initiatieven onmiddellijk mooie nieuwe initiatieven ondernemen. Neem een kijkje op de site van DOEN voor de voorbeelden.
 
Op de site van LSA Bewoners kun je in een inspirerend blog alles lezen over onder andere burenhulp in Gasselternijveen, Diemen en Leiden.
 
De vrijwillige adviseurs van KNHM foundation hebben een lijst gemaakt met (praktische) tips op het gebied van organisatie en financiën. Plannen lopen namelijk vertraging op, activiteiten kunnen niet doorgaan en de deuren van buurthuizen zijn gesloten. Wat te doen in deze gekke tijden? KNHM biedt hulp in de vorm van tips, maar heeft vanaf dinsdag 31 maart ook een telefonisch spreekuur. Meer info vind je dan op de site van KNHM.
 
Het VSBfonds krijgt veel vragen van haar projecten over uitstel of annuleringen van donaties. De meest prangende vragen hierover beantwoorden zij op hun site.  Verder raden ze Stichting Thuisgekookt aan, waarbij 13.000 aangesloten thuiskoks iets lekkers koken voor buurtgenoten die momenteel bijvoorbeeld in quarantaine zitten, kwetsbaar zijn, of een cruciaal beroep uitoefenen en weinig tijd hebben om boodschappen te doen en (gezond) te koken.
 
Vereniging NOV geeft tips hoe je het (vrijwilligers)werk gaande houdt tijdens de maatregelen rondom het coronavirus. Daarnaast roepen ze al hun leden op om contact te onderhouden met de vrijwilligers die digitaal misschien niet zo sterk zijn.
 
Het Oranjefonds verzamelt via de hashtags #coronahulp en #doejemee alle hartverwarmende en broodnodige acties en initiatieven in heel Nederland. Ook geven ze tips wat je zelf kunt doen om mensen die er alleen voor staan te helpen in deze tijd.
 
Als Nederland Zorgt Voor Elkaar stimuleren wij onze achterban om een online enquête, opgezet door onze partner MAEX, in te vullen. Van sommige initiatieven horen wij bijvoorbeeld dat er weinig of geen inkomsten meer zijn, terwijl de vaste kosten gewoon doorlopen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of er een noodfonds voor bewonersinitiatieven kan worden opgezet. Om een goed beeld te krijgen van wat er nodig is, vragen wij initiatieven de enquête in te vullen.
 Open de enquêteOver Nederland Zorgt Voor Elkaar

Nederland Zorgt Voor Elkaar is het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven die zich bezighouden met welzijn, wonen en zorg

NLZVE deelt kennis, ervaringen, knelpunten, oplossingen en onderzoek op het terrein van welzijn, zorg en wonen. Daarnaast behartigt het netwerk de belangen van de aangesloten bewonersinitiatieven op landelijk niveau.
Share Button
Dag van de Burgerinitiatieven